نکات مهم و راهنمای خرید، مصرف و نگهداری مواد غذایی

نکات مهم و راهنمای خرید، مصرف و نگهداری مواد غذایی

ما روزانه انواع مختلف مواد غذایی را خریداری کرده و در منزل نگهداری می کنیم؛ بدون آن که به خرید صحیح و شرایط نگهداری درست آنها برای جلوگیری از فاسد شدن و از بین رفتن خواص شان توجه کنیم. در این مقاله قصد داریم به نکات مهم درباره نحوه خرید مواد غذایی بپردازیم و در مورد مدت زمان ماندگاری مواد غذایی و خوراکی های مختلف صحبت کنیم.

روش خرید صحیح مواد غذایی

همانطور که از محصولات تازه لذت می برید، این نکات مربوط به حمل و نقل ایمن را دنبال نمایید تا از خود و خانواده خود محافظت کنید. میوه ها و سبزیجات، بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند. سعی کنید از مراکز فروش عمده مواد غذایی خرید کنید. بازارهای محلی شما دارای طیف گسترده ای از میوه ها و سبزیجات تازه مغذی هستند. با این حال، باکتری‌های مضری که ممکن است در خاک یا آب محل رشد محصول باشند، می‌توانند با میوه‌ها و سبزیجات تماس پیدا کرده و آنها را آلوده کنند. از طرف دیگر در هنگام خرید باید ابعاد مالی آن را نیز در نظر گرفت. به طور قطع اگر از مراکز فروش مواد غذایی به نرخ بنکداری و نمایندگی، خرید عمده مواد غذایی انجام دهید مقرون به صرفه تر از خرید جزء خواهد بود.
به طور کلی مواد مراکز فروش عمده مواد غذایی تازه تر هستند. اما محصولات تازه نیز ممکن است پس از برداشت، مانند هنگام ذخیره سازی یا آماده سازی، آلوده شوند. خوردن محصولات آلوده می تواند منجر به بیماری های ناشی از غذا شود که اغلب به آن “مسمومیت غذایی” می گویند. شما می توانید با اتخاذ تصمیمات خرید عاقلانه به ایمن نگه داشتن محصول کمک کنید. اگر قصد خرید عمده مواد غذایی را دارید بهتر است فضای بزرگتر و مطمئن تری برای نگهداری آنها پیش بینی کنید.

  • محصولاتی را انتخاب کنید که کبود یا آسیب دیده نباشند.
  • میوه ها و سبزیجات تازه را هنگام بسته بندی و بردن به خانه جدا از گوشت خام، مرغ و غذاهای دریایی بسته بندی کنید.
  • به درستی ذخیره کنید. نگهداری مناسب محصولات تازه می تواند بر کیفیت و ایمنی تاثیر بگذارد.
  • پس از خرید عمده مواد غذایی، آنها را تفکیک و سپس بسته بندی و نگهداری کنید.
  • خرید از مراکز فروش مواد غذایی به نرخ بنکداری و نمایندگی به صرفه و مطمئن تر است.

روش نگهداری صحیح غذای پخته شده

وقتی غذا را پختید و می خواهید خنک شود غذای داغ را در ظروف کم عمق بریزید یا آن را در قسمت‌های کوچک‌تر جدا کنید تا غذا در سریع‌ترین زمان ممکن خنک شود. غذای خیلی داغ را داخل یخچال قرار ندهید. قبل از گذاشتن آن در یخچال صبر کنید تا بخار از غذا خارج شود. از انجماد مجدد مواد غذایی ذوب شده خودداری کنید. باکتری های مسموم کننده غذایی می توانند در غذای منجمد در حین ذوب شدن رشد کنند. بنابراین از ذوب مواد غذایی منجمد در منطقه خطر درجه حرارت اجتناب کنید. غذای یخ زدایی شده را در یخچال نگهداری کنید تا آماده طبخ شود. اگر از اجاق مایکروویو برای یخ زدایی غذا استفاده می کنید، بلافاصله پس از یخ زدایی آن را بپزید.
به عنوان یک قاعده کلی، از یخ زدن مجدد مواد غذایی ذوب شده خودداری کنید. غذایی که برای بار دوم منجمد می شود احتمالاً دارای سطوح بالاتری از باکتری های مسمومیت غذایی است. این خطر به وضعیت غذا در هنگام یخ زدن و نحوه نگهداری غذا در فاصله زمانی ذوب و انجماد بستگی دارد. غذای خام را هرگز نباید پس از ذوب دوباره منجمد کرد. این امر در مورد خرید عمده مواد غذایی نیز صدق می کند.
پس از خرید عمده مواد غذایی، غذای خام و غذای پخته شده را باید جداگانه در یخچال نگهداری کرد. باکتری های غذای خام می توانند غذای سرد پخته شده را آلوده کنند و اگر غذا دوباره به طور کامل پخته نشود، باکتری ها می توانند به سطوح خطرناکی تکثیر شوند. همیشه مواد غذایی خام را در ظروف در بسته یا سرپوشیده در انتهای یخچال نگهداری کنید. غذاهای خام را زیر غذاهای پخته نگه دارید تا از ریختن مایعاتی مانند آب گوشت و آلوده شدن غذای پخته شده خودداری کنید.
برای تهیه میوه و سبزیجات از مراکز فروش عمده مواد غذایی، ظروف نگهداری مواد غذایی قوی و غیر سمی را انتخاب کنید. اطمینان حاصل کنید که ظروف نگهداری مواد غذایی تمیز و سالم هستند و فقط از آنها برای نگهداری مواد غذایی استفاده کنید. آنها را با درب های محکم، فویل یا فیلم پلاستیکی بپوشانید تا آلودگی احتمالی را به حداقل برسانید. محتویات قوطی های باز شده را به ظروف مناسب انتقال دهید. مواد غذایی پرخطر را که بیش از 4 ساعت در منطقه خطر درجه حرارت باقی مانده اند دور بریزید و آن را در یخچال قرار ندهید. در هنگام خرید عمده مواد غذایی، تاریخ مصرف محصولات غذایی را بررسی کنید و غذاهای تاریخ گذشته را دور بریزید. اگر از تاریخ مصرف مطمئن نیستید، آن را دور بریزید.
میوه ها و سبزیجات را از مراکز فروش عمده مواد غذایی خریداری کنید. میوه ها و سبزیجات تازه فاسد شدنی ( مانند توت فرنگی، کاهو، گیاهان و قارچ ) را در یخچال تمیز در دمای 40 درجه فارنهایت یا کمتر نگهداری کنید. برای بررسی از دماسنج استفاده کنید. اگر مطمئن نیستید که آیا یک کالا باید در یخچال نگهداری شود تا کیفیت آن حفظ شود، از طریق برچسب های آن مطمئن شوید. تمام محصولاتی که برش می دهید را در یخچال نگهداری کنید.

pic 4 - نکات مهم و راهنمای خرید، مصرف و نگهداری مواد غذایی
نکات نگهداری صحیح مواد غذایی

مراقب منطقه خطر دما باشید

باکتری های مسموم کننده غذایی در منطقه خطر دمایی بین 5 تا 60 درجه سانتی گراد سریع تر رشد و تکثیر می کنند. مهم است که مواد غذایی پرخطر را از این منطقه دمایی دور نگه دارید. بنابراین پس از خرید عمده مواد غذایی، موارد پرخطر را جدا نگهداری کنید.

مراقب غذاهای پرخطر باشید

باکتری های مسموم کننده غذایی می توانند در برخی از انواع غذاها راحت تر از سایرین رشد کرده و تکثیر شوند. غذاهای پرخطر به شرح زیر هستند؛

  • گوشت خام و پخته – مانند مرغ و گوشت چرخ کرده و غذاهای حاوی آنها
  • محصولات لبنی – مانند دسرهای لبنی
  • تخم مرغ و محصولات تخم مرغ
  • کالاهای کوچک – مانند ژامبون
  • سالادهای آماده – مانند سالاد کلم و سالاد پاستا
  • سالاد میوه آماده شده
  • غذاهای آماده – مانند ساندویچ و پیتزا که حاوی هر یک از مواد غذایی بالا هستند.
  • به طور کلی غذاهایی که در بسته بندی ها، قوطی ها و شیشه ها عرضه می شوند، پس از باز شدن می توانند به غذاهای پرخطر تبدیل شوند و باید به درستی نگهداری شوند. بنابراین بعد از خرید عمده مواد غذایی، بسته های پرخطر را جدا نگهداری کنید.

دمای مناسب یخچال برای نگهداری مواد غذایی

دمای یخچال شما باید 5 درجه سانتیگراد یا کمتر باشد. همچنین دمای فریزر باید زیر 15- درجه سانتیگراد باشد. برای بررسی دمای یخچال خود از دماسنج استفاده کنید.

منجمد کردن غذا با خیال راحت

در پایان خرید عمده مواد غذایی، اقدام به خرید غذاهای سرد و منجمد بکنید و در اسرع وقت آنها را برای نگهداری به خانه ببرید. در روزهای گرم یا برای سفرهای بیش از 30 دقیقه، سعی کنید از کیسه خنک کننده یا کیسه یخ عایق استفاده کنید تا غذاهای منجمد را سرد نگه دارید. تا زمانی که غذاهای سرد و گرم را به خانه می برید، آنها را جدا نگه دارید. وقتی به خانه رسیدید، غذاهای سرد و منجمد را فوراً در یخچال یا فریزر قرار دهید. مطمئن شوید که غذاهای ذخیره شده در فریزر به سختی منجمد شده اند.

pic 2 - نکات مهم و راهنمای خرید، مصرف و نگهداری مواد غذایی
بهترین روش های نگهداری مواد غذایی

راه های کاهش ضایعات مواد غذایی چیست؟

برای کاهش ضایعات مواد غذایی در سطح جهانی، چندین کار وجود دارد که باید در هر مرحله از زنجیره تولید و تامین تا مصرف کننده انجام شود. بیایید با هم به آنها نگاه کنیم.
تولیدات کشاورزی- به لطف شیوه های خوب تولید کشاورزی، می توان از فساد مواد غذایی در مرحله اول تولید جلوگیری کرد. محافظت در برابر عوامل خارجی مانند حشرات مضر، ویروس ها، باکتری ها، کپک ها موثر است. در هنگام خرید عمده مواد غذایی دقت کنید که لابلای آنها حشره یا گیاهان اضافه ای وجود نداشته باشد.
راهکارهای نگهداری – بهبود شرایط نگهداری مواد غذایی در جلوگیری از ضایعات بسیار موثر است. برای این کار می توان مواد غذایی را در ظروف دربسته یا در کیسه های پلی اتیلن نگهداری کرد. غلات ذخیره شده در این ظروف و کیسه ها تمام اکسیژن را مصرف کرده و دی اکسید کربن تولید می کنند. هنگامی که سطح اکسیژن به زیر 10% می رسد، فعالیت حشرات متوقف شده و از فساد مواد غذایی برای مدت طولانی جلوگیری می شود. اگر خرید عمده مواد غذایی دارید حتما ظروف بزرگ تری را آماده داشته باشید. بانک‌های مواد غذایی- افزایش فعالیت بانک‌های مواد غذایی که مواد مازاد را در شرایط سالم ذخیره می‌کنند و بدون منفعت به افرادی که در خط گرسنگی هستند تحویل می‌دهند و اهدای منظم غذا به این بانک‌ها ممکن است در جلوگیری از هدر رفت مفید باشد.
تغذیه پایدار- یکی دیگر از عوامل مهم در کاهش ضایعات مواد غذایی، تغذیه پایدار است. هدف تغذیه پایدار، پایداری فرآیندهای کشاورزی و همچنین پایداری سلامت است. این یک مدل تغذیه ای کم محیطی را پیشنهاد می کند، با هدف اطمینان از اینکه نسل های حال و آینده از کمبود مواد غذایی رنج نمی برند. فرآیند تولید مواد غذایی اثرات منفی بر محیط زیست می گذارد که قابل بازیافت نیست. بسیاری از غذاهایی که با روش های تولید انبوه به مصرف کننده ارائه می شوند باعث انتشار گازهای گلخانه ای می شوند. مثلاً باید از کولرها استفاده کرد تا مواد غذایی در حمل و نقل خراب نشوند. با این حال، این نیاز به مصرف انرژی بالا دارد که باعث افزایش انتشار گازهای گلخانه ای می شود.
هنگام خرید عمده مواد غذایی به تاریخ انقضاء آنها توجه کنید. دلایلی مانند شرایط نامناسب نگهداری محصولات بسته بندی شده و مصرف نکردن مواد غذایی قبل از تاریخ انقضا توسط مصرف کننده منجر به ضایعات مواد غذایی و ضایعات مواد غذایی باعث افزایش انتشار گازهای گلخانه ای می شود. غذاهایی که بیشترین انتشار گازهای گلخانه ای را ایجاد می کنند، گوشت و فرآورده های گوشتی هستند. 14.5 درصد از انتشار گازهای گلخانه ای با منشاء انسانی ناشی از مواد غذایی با منشاء حیوانی است. متان و اکسید نیتروژن که در تولید مواد غذایی حیوانی (به ویژه گوشت قرمز) وجود دارند، باعث انتشار گازهای گلخانه ای می شوند.

رتبه بندی مواد غذایی بر اساس میزان انتشار گازهای گلخانه ای

مواد غذایی با انتشار کم- رشته فرنگی، ماکارونی، جو، نان، سیب زمینی، پیاز، نخود فرنگی، هویج، ذرت، گلابی، مرکبات، سیب، آلو، انگور و شکر.
غذاهای با انتشار متوسط- ماست، تخم مرغ، برنج، غلات صبحانه، دانه های روغنی، کیک، شیرینی، توت فرنگی، موز، خربزه، گل کلم، قارچ، کلم بروکلی و لوبیا سبز.
غذاهای با میزان انتشار بالا- گوشت قرمز مانند گوشت گاو و گوسفند.
تغذیه پایدار؛ سالم، مغذی، ایمن، منصفانه و مقرون به صرفه است. با کاربرد جهانی تغذیه پایدار، می توان به رشد و توسعه همه افراد، کاهش خطر بیماری های مرتبط با تغذیه و حفاظت از تنوع زیستی کمک کرد. به همین دلیل بسیار مهم است که تغذیه پایدار را به یک روش زندگی تبدیل کنیم. پس برای این چه کاری می توانیم انجام دهیم؟

مصرف غذاهای محلی؛
مصرف کمتر گوشت، مصرف بیشتر غذاهای گیاهی؛
سبزیجات را به خوبی ذخیره کرده و فاسد شدنی ها را در فصل خود مصرف کنید؛
از مصرف بیش از حد غذاهای بسته بندی شده حاوی قند، چربی و نمک اضافی خودداری کنید.

فروش عمده مواد غذایی

در یک جمع بندی کلی بهتر است مواد مورد نیاز را از مراکز فروش مواد غذایی به نرخ بنکداری و نمایندگی خریداری کنید تا جدا از تازه تر بودن میوه و سبزیجات خرید مقرون به صرفه تری انجام داده باشید. خرید عمده مواد غذایی علاوه بر جلوگیری از اتلاف وقت، موجب کمک به اقتصاد خانواده نیز می شود.

pic 3 - نکات مهم و راهنمای خرید، مصرف و نگهداری مواد غذایی
بهترین روش های نگهداری مواد غذایی در یخچال
admin
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *